רמות האבטחה עלו דרגה בעת האחרונה לאור גילויים של מקרי אלימות קשים אשר מתרחשים בבתים פרטיים, בגני ילדים ובמוסדות דיור למבוגרים. אך, מערכות אבטחה הכוללות מצלמות רחבות טווח מוצבות כבר שנם רבות במקומות ציבוריים כמו רחובות, גינות, צמתים, קניונים ובתי כולבו. מערכות אלו פועלות על פי חוק והן אינן פוגעות בחוקי הגנת הפרטיות של האדם.

לכן, יש להבדיל בין מצלמות גלויות לעין לבין מצלמות נסתרות המוסלקות באביזרים ופריטים רגילים אשר אותם לא ניתן לגלות או לראות באופן ויזואלי. הצורך בהגנה ואבטחה פרטית העלה את רמת הביקוש עבור מצלמות מסוג זה אך החוק במדינת ישראל מעט מורכב ואינו מאפשר את הצבתן בכל מקום וללא ידיעה מוקדמת עליהן.

מצלמות נסתרות במרחבים פרטיים

חוקיות התקנת מצלמות נסתרות

חוקי הפרטיות באים על מנת להגן על זכותו הבסיסית של כל אדם למרחב שלו. החוקים הללו מבדילים היטב את התקנת המצלמות הנסתרות בין בתים פרטיים, בתים משותפים ומרחבי עבודה. מצלמה נסתרת אשר מותקנת בבית פרטי מותרת לשימוש על פי חוק , אך גם כאן ישנם סייגים וגבולות בנוגע למקום הימצאן:

    • חל איסור מוחלט להתקין מצלמה נסתרת בחדרי רחצה ושירותים.
    • אין להתקין מצלמות נסתרות בחדרי שינה פרטיים גם אם ישנו חשד לבגידה.
  • מותר להתקין מצלמות נסתרות במרחבים משותפים בבית פרטי, כגון; כניסה לבית, מטבח, פרוזדור, סלון או כל אזור אחר שבו ישנו ריכוז של אנשים.

העניין מעט יותר מורכב כאשר מדובר בבתים משותפים כמו בנייני דירות – הצבתן של מצלמות נסתרות אינה מותרת במרחבים הציבוריים והן יכולות להיות אך ורק כאשר ישנה ידיעה מוחלטת של כל הדיירים השוהים בבניין. ההתקנה של מצלמות נסתרות תהיה למטרת אבטחה בלבד והשימוש בחומרים המצולמים ישמשו כראייה וכעדות במקרים אלו.

מצלמות נסתרות במקום העבודה

מצלמות מעקב במקום העבודה הן דבר ידוע אשר נמצא בשימוש שנים רבות מסיבות מגוונות כמו מניעת גניבות, מעקב אחר תעסוקת עובדים, איתור מלאים ועוד. עם זאת, מעסיקים מחליטים להציב גם מצלמות נסתרות ברחבי משרדים על מנת לתעד באופן שוטף את פעולותיהם של העובדים בכל שעות היום.

עד לפני שנתיים, תחום זה היה פרוץ לגמרי עד שהרשות להגנת הפרטיות הוציאה תקנות חדשות אשר הגבילו את המעסיקים בכל הקשור לצילום ותיעוד נסתר. אומנם, בית העסק נחשב כשטח פרטי של בעליו, אך העובדים אינם רכושו הפרטי ולכן הצבתן של מצלמות נסתרות צריכה להיות במידתיות נכונה והוגנת. הכוונה לכך היא שלא יעשה שימוש זדוני בחומר המצולם אלא רק לשם הוכחה עבור טענה בנוגע לעבודה בלבד.

גם במקום העבודה ישנם מקומות בהם אסורה ההצבה של מצלמות נסתרות כמו בשירותים או חדרי הלבשה. אזורים משותפים כמו מטבחונים, משרדים, פרוזדורים וכניסות הן אזורים מותרים לכל.

בנוסף לכל אלו, יש להבדיל בין צילום במצלמות נסתרות והשימוש בחומרים אלו לבין תיעוד מוקלט על ידי מכשירי האזנה. המכשירים הללו מוגנים לפי חוק אחר והן מוחלטים. חוק האזנות סתר מורה כי כל הקלטה ללא ידיעה מראש אינה חוקית ולא תהיה קבילה ללא הסכמת המוקלטים.

שימוש במצלמות נסתרות במקום עבודה

שימוש במצלמות נסתרות

המכשירים הקיימים כיום בשוק הציוד המקצועי למצלמות נסתרות הינו עצום וככל שהטכנולוגיה מאפשרת כך גם המצלמות מתפתחות. בעבר, היה צורך וודאי בטכנאי אשר יגיע ויתקין אותן, אך כיום ניתן להציב אותן באופן אלחוטי בצורה קלה ופשוטה. עם זאת, כאשר רוכשים מצלמות נסתרות באביזרים יש לזכור להניח אותן במקומות מותרים על פי חוק ובאזורים שבהן תהיה תאורה נאותה, מרחק נכון ויכולת לצילום לילי איכותי. מומלץ ביותר להיוועץ עם אנשי מקצוע אשר ינחו באופן מיטבי ויתאימו את המצלמות לצרכים הנכונים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *