מצלמות נסתרות בעלי חיישני תנועה נחשבות כיום לאמצעי מעקב אפקטיבי, נגיש ונוח לשימוש. בזכות איכויות אלה, מצלמות עם חיישני תזוזה הפכו בשנים אחרונות למוצר הפופולארי ביותר בשוק אביזרי הריגול המודרני. אחת הסיבות לפופולאריות של מצלמות מעקב עם חיישני תנועה הינה ההתאמה שלהן לשלל צרכי האבטחה והביטחון, הן בשימוש של אנשי המקצוע (חוקרים משטרתיים, בלשים פרטיים ואנשי המודיעין) והן בקרב הצרכנים הרגילים שמעוניינים להגן על עצמן, על משפחותיהם ועל נכסיהם מפני גורמים עברייניים.
כך, מצלמות נסתרות עם חיישני תנועה משמשות כיום לא רק לצורך האבטחה של בתים פרטיים, אלא גם כדי לפקח על חללים עסקיים או מסחריים. בנוסף, גם רוב מצלמות "בייביסיטר", שמיועדות לפיקוח על מטפלים בילדים או בקשישים, מאובזרות בסנסורים לזיהוי התנועה.
אז מהן למעשה מצלמות נסתרות עם חיישני תנועה? ובכן, כדי להבין לעומק את היכולות שלהן והשימושים האפשריים, נתעמק קודם כל בתפקידו של חיישן תנועה.
כיצד פועל חיישן התנועה?
למעשה, המנגנון שמבחין בתזוזה במרחב הומצא כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת, על מנת להתריע בפני הפריצות. הבסיס המדעי של מנגנון זה הינו השימוש במערכת המאפשרת הגברת גלי קול שאינם רגישים לאוזן אנושית. במלים אחרות, אוזן האדם אינה מסוגלת לזהות רעשים חלשים בתדר מסוים, הנגרמים על ידי שינויים באוויר שנוצרים כאשר מתרחשת תזוזה של אובייקט כלשהו במרחב. אולם, חיישן התנועה שבנוי על בסיס האפקט הפיזיקאי הקרוי אפקט הדופלר, מזהה את הרעשים היטב.
התפקיד של חיישן התנועה במצלמה הינו זה – כאשר הוא מזהה צליל הנשמע בתדירות שמאפיינת תנועה במרחב, הוא מפעיל את פונקציית הצילום במצלמה. כאשר הצליל פוסק, כלומר התנועה במרחבה מסתיימת, המצלמה מקבלת פקודה להפסיק את הצילום.
שימוש בחיישני תנועה במצלמות מעקב נסתרות
ישנם מספר סיבות לשימוש בחיישני תנועה במצלמות מעקב. ראשית כל, מדובר במנגנון המבטיח כי המצלמה תקלוט את כל המידע החשוב בטווחי זמן ארוכים ללא צורך בהחלפת הסוללה וללא חשש כי החומר המצולם ימלא את כרטיס הזיכרון עד אפס מקום. כך, מצלמת האבטחה או מצלמת מעקב נסתרת ללא חיישן תנועה תמשיך לצלם את החלל בו היא מותקנת עד שהסוללה תיגמר או עד שכרטיס הזיכרון שלה יתמלא, גם אם לא מתרחש במקום שום דבר מיוחד.
מצד אחד, בעל המצלמה יקבל נתונים חסרי כל משמעות. כדי להבין האם קרה משהו חשוד, בעל המצלמה נדרש לעבור על כל התוכן שהתקבל מהמצלמה בזמן שהיא פעלה. לעיתים קרובות, מדובר בשעות רבות של עיון בצילומים ריקים שצולמו מסביב לשעון, בניסיון למצוא ביניהם קטע בעל ערך כלשהו.
מצד שני, יכול להיות שהדבר החשוב, כמו למשל ניסיון הפריצה אל תוך החלל, יתרחש דווקא כאשר המצלמה כבר לא תהיה פעילה, מכיוון שהסוללה שמפעילה אותה התרוקנה או כרטיס הזיכרון שלה התמלאה עד אפס מקום. על כך, חיישן תנועה חוסך זמן הפעילות של הסוללה (וגם הוצאות על החשמל), מונע הצפה של כרטיס הזיכרון בתוכן מיותר ומאפשר לצלם רק את מה שצריך ומתי שצריך.
אולם, הסיבה החשובה אף יותר לשימוש בחיישני תנועה במצלמת מעקב הינה האפשרות לקבל התרעות כאשר משהו חשוד מתרחש בתוך החלל. כך, באמצעות חיישני התנועה שמזהים תנועה מחשידה בחלל הריק, בעל הדירה, שנמצא מחוץ לבית יוכל לקבל התרעה בזמן אמת, ישירות לטלפון החכם או המחשב הפרטי שלו. מיד לאחר קבלת ההתרעה, הוא יכול לעיין בצילומים אונליין שמועברים על ידי המצלמה בשידור ישיר אל מכשיר היעד הדיגיטלי (טלפון נייד או מחשב) ולהזעיק עזרה, אם אכן יש בכך צורך. על כך, מנגנון ההתרעות מספק לבעלי הבית לא רק תחושה של שקט נפשי, אלא אפשרות קונקרטית למנוע מעשה פריצה בזמן אמת.
מצלמות מעקב בעלות חיישני תנועה מציעות מגוון אפשרויות אוטומטיזציה של הפעילות. כך למשל, ניתן לתכנן את הפעילות של המצלמה לשעות מסוימת במהלך היום. המצלמה תידלק ותכובה באופן עצמאי בשעות שהוגדרו על ידי הבעלים. בדרך כלל, בשעות הערב, כאשר כל המשפחה נמצאת בבית, הפעלת המצלמה אינה נדרשת. לעומת זאת, המצלמה תפעל בלילות, כאשר כולם ישנים, וגם בשעות הבוקר והצהרים, כאשר בעלי הבית נמצאים בעבודה. אפשרות לתכנן את הפעלת המצלמה בהתאמה אישית תורמת לתחושת הביטחון של בעלי הבית ומונעת "פספוסים", כמו למשל סיכוי כי הם ישכחו להדליק את המצלמה כאשר יוצאים לחופשה.
בנוסף, חיישנים לזיהוי תנועה מאפשרים צילום ברור וממוקד במקור התנועה. כאשר החיישן מזהה תנועה, העדשה של המצלמה מתכווננת באופן אוטומטי כדי לקלוט את האובייקט שזז במרחב בזווית הטובה ביותר. מצלמה עם חיישן תזוזה מסוגלת לצלם את הפורץ הפוטנציאלי ברזולוציה גבוהה, המספיקה כדי לגלות את זהותו וכך למעשה לסייע בתפיסתו.
כאשר מדובר בבית המרושת במספר מצלמות נסתרות בעלי חיישני תנועה, כל המצלמות מסוגלות "לתקשר" אחת עם השנייה על ידי שליחת אותות דרך הקירות. לכן, כאשר מצלמה אחת מזהה תנועה, כל המצלמות נדלקות.